Nuorten 24h harjoitus

Nuorten 24h harjoitus

Viikonloppu oli toiminnan täyteinen.. paloautot ajelivat pitkin poikin ja nuoret palomiehet olivat 24 tunnin ajan valmiudessa auttamaan hälytyksissä. Yön aikana oli luvassa yhtä sun toista aina liikunnasta eläimenpelastukseen.

Meillä oli 20-21.10. nuorilla 24 tuntia kestävä harjoitus. Harjoitus alkoi klo 18 perjantai-iltana ja päättyi lauantaina.

Illan ohjelma oli selvä, majoittuminen asemalle, varusteet, teoriaa, iltapalaa.. lopusta ei nuorilla ollut mitään käsitystä (eihän oikeillakaan palomiehillä ole tietoa milloin ja missä tapahtuu..)


Harjoituksen alkua sotki hieman hälytysosastolle saapunut hälytys, mutta pääsimme aloittamaan suurinpiirtein aikataulussa teorian liikenneonnettomuuden Jaanin toimesta. Tästä nuoret saattoivat päätellä, että joku hälytys saattaa liittyä liikenteeseen, mutta mitään varmuutta ei ollut tai tuleeko edes koko hälytystä..


Teorin jälkeen luvassa oli liikuntaa, Taru pisti nuoret kuntoilemaan asemalla, luvassa oli sisätiloissa monia rasteja. Liikuntahan tekee nälkäiseksi joten sen jälkeen oli luvassa iltapalaa ja omaa aikaa. Osa kuunteli musiikkia, selaili sosiaalista mediaa ja osa löysi itsensä pelaamasta lautapelejä. Kellon tullessa 23.00 oli aika mennä nukkumaan.


Nuorten mennessä nukkumaan aloittivat kouluttajat viimeiset valmistelut yön ensimmäistä hälytystä varten. Ensimmäisenä oli tiedossa liikenneonnettomuus, johon lähtivät molemmat yksiköt asemalta.

Paikalle tultaessa sieltä löytyi auto liekeissä ja paikalla oli esitietojen mukana myös potilaita. Toinen yksikkö sammuttamaan autoa sekä pelastamaan kuljettajaa. Toinen lähti etsimään potilaita lähimaastosta. Kuten yleensä niin loppu hyvin kaikki hyvin tässäkin tapauksessa. Auto saatiin sammutettua ja potilaat löytyivät eli keikka suoritettu onnistuneesti joten takaisin asemalle ja nukkumaan.


Nukkuminen ei ollut kuitenkaan pitkä ilo, kun tuli seuraava hälytys, joka oli eläimenpelastus. Oli päässyt poro karkuteille ja sehän oli syytä löytää hyvin nopeaan, että joulupukki saa Petterinsä takaisin pohjoiseen. Tuntomerkkinä oli vain, että Petterillä on heijastin ja tonttulakki. Paikalle saavuttua he huomasivat myös, että kyseessä oli muutakin kuin vain eläimenpelastus. Ilmoittaja oli loukannut itsensä ja myös hän tarvitsi apua. Ensin autettiin loukkaantunutta ja sen jälkeen alkoi maastoi haravointi ja kadonneen poron etsintä. Lopulta pienen pieni poro löytyi kunnossa olevana. Pisteet kyllä Petterille ja omistajalleen, kun kadonneella oli heijastin roikkumassa pannasta, helpotti etsintöjä :)

Taasen yksi onnistunut keikka takana ja takaisin asemalle nukkumaan. Hetken nukkumisen jälkeen kuului ilmoitus uudesta hälytyksestä. Siellä uniset nuoret kömpivät ylös ja kun tiedettiin että vain ensimmäinen yksikkö lähtee öljyntorjuntakeikalle niin toiset jatkoivat tyytyväisenä uniaan asemalla. Jollakin oli ollut huonoa tuuria ja autosta oli tullut nesteet pihalle. Sehän tarkoitti sitä, että nuoret hoitivat nesteiden imeyttämisen.


Eläinpelastukseen eikä öljyntorjuntaan tarvittu mukaan kaikkia kouluttajia niin osa jäi asemalle nukkumaan toviksi, toiset pelasi farming simulatoria ja taidettiin siinä erä kimbleäkin ehtiä pelata. Pakkohan sitä jotain oli keksiä, kun väsymys meinasi ottaa vallan.

Yöllä oli havaittavissa pientä väsymystä, mutta keikathat eivät katso kellonaikaa. Keikkojen jälkeen asemalla oli kuitenkin luvassa pientä yöpalaa, niin nuoret palomiehet eivät joutuneet nälkäisinä nukkumaan.

Tässä vaiheessa varmasti moni nuori jo toivoi, että voisi nukkua tyytyväisenä aamuun asti lyhyistä unista johtuen, mutta sehän oli turha toivo. Aamu ei ehtinyt edes valjeta kunnolla, kun tuli taas molemmille yksiköille keikka. Hallissa savua ja esitietojen mukaan paikalla ihmisiä toisessa hallissa.

Paikalle saavuttua toinen yksikkö lähti sisälle etsintöihin ja pimeästä löytyikin yksi ihminen. Toinen yksikkö suuntasi kohti ulkona olevaa hallia ja luvassa oli savusukellusta, hallin ollessa täynnä savua.

Näkyvyys ulkona hallissa täysin olematon, joten tehtävä ei ollut helppo  väsyneille nuorille. Hallin nurkasta löytyi kuitenkin kaksi ihmistä ja heidät saatiin sieltä ulos.

Tuon hälytyksen jälkeen nuoret pääsivät takaisin asemalle. Osa taisi nukkua pienen hetken, mutta osa jäi odottamaan aamupalaa. Sen jälkeen olikin aika mennä etupihalle, jossa Tero odotteli tikasauton kanssa. Nuoret saivat pikaisen oppitunnin tikasautosta ja sen käytöstä.

Aamulla ei nuorten onneksi enää hälytyksiä tullut, mutta luvassa oli vielä palautteen anto, ruokailu sekä paikkojen järjestäminen. Harjoituksen palautteesta järjestävät saavat olla otettuja, harjoitukset olivat pidettyjä ja nuoret olivat halukkaita tulemaan uuteen samanlaiseen harjoitukseen.

IMG_20171021_062413 IMG-20171021-WA0012 WhatsApp Image 2017-10-23 at 12.29.57 WhatsApp Image 2017-10-23 at 12.35.21(1) IMG_20171021_012345

Kuvia harjoituksta löytyy täältä.

Kiitos kaikille harjoitukseen osallistuneille!